Årets premiär - korv och uppletande

”Och regnet det bara öser ner…”. Och lika eländigt väder ska det visst vara i morgon. Nåja, jag slipper i alla fall räfsa löv för stunden. Tanken var nämligen att helgen skulle ägnas åt att rensa upp i trädgården. Men det får vara så länge. Kanske hinner löven förmultna innan jag kommer till skott :-) Premiärgrillat har vi i alla fall gjort. Vi har haft några kompisar på besök och husse fick stå i regnet och vakta korven. Men gott blev det, även om måltiden fick intas runt köksbordet istället för i trädgården, som ursprungsplanen var.

Igår tränade vi uppletande för första gången i år. Min tanke är att Falco ska lära sig att leta rakt ut från mig och inte springa huller om buller i rutan. Vi får se hur det går. Jag är ju novis på det här med uppletande. Visst tränade jag lite uppletande med min gamla hund, men vi tävlade inte så det var som ren aktiveringsövning. Jag och Falco får lära oss ihop.

Nästa helg får vi lite hjälp på traven. Då åker vi till Markaryd för två dagars träningsläger i lydnad och uppletande. Det är delvis samma gäng som var på Ystadlägret i fjol (i den spårgrupp vi deltog i). Samma instruktör blir det också, så det blir säkerligen en givande helg.

Falco i spanartagen
En blöt Falco efter uppletandeträningen. Som vanligt är han i spanartagen. Lägg märke till det nypåsatta fästinghalsbandet. Husse har klippt av det till vettig längd nu.

Kan man få vila ifred?!??

"Kan någon släcka lampan? Jag vill sova!"

Nya skojiga moment

När jag vaknade i morse kände jag mig ruskigt skruttig. Knaprade Alvedon på jobbet för att kunna uträtta något över huvud taget. Så jag stod i valet och kvalet om jag skulle åka på tävlingslydnadskursen. Men jag missade förra gången och ville inte missa två gånger på raken, så jag pallrade mig iväg i alla fall. Först hämtade jag Falco hos ”extradagmatten”. Han hade busat runt med sin bästis (en schäfertik) hela dagen, så han var riktigt lugn när vi kom till klubben. Det vill ju till ganska mycket innan den herren blir trött…

Det var tur att jag åkte till kursen, för det har varit en upplyftande kväll. Efter sittande i grupp och platsen (som gick bra) delade vi in oss som vanligt i tre grupper. Min grupp började med att träna ”rutan”. Det var andra gången som Falco tränade det momentet, men han fattade på en gång! Han hade ett riktigt sug in i rutan. Så roligt! Lite tror jag att jag har nytta av att jag har tränat honom inomhus på att springa från mig, till en plats jag aviserat, oftast korgen eller en matta jag lagt fram. Den leken tycker han är jätte rolig.

Nästa moment var fjärren. Vi utnyttjade en trädgårdsbänk som står utanför klubbstugan för att han inte skulle kunna flytta sig i sidled. När jag visade med godis blev han för ivrig, så Carina tipsade att jag bara skulle använda rösten – och då gick det bättre. Jag fick honom till och med att ställa sig upp, och det har vi nästan inte börjat med.

Sista stationen var vittringsapportering. Det gick OK, men han ville gärna smaka lite på de andra pinnarna också… Men det var första gången vi provade det momentet.

Det är verkligen skojigt att prova på nya moment. Eftersom vi har lite problem med linförigheten och fria följet just nu, så behöver vi koppla av med något annat mellan varven.


Uppflyttade!

Idag debuterade jag och Falco i appellklass spår. Arrangerande klubb var Rödeby BK. Det kändes tryggt att inte behöva åka så långt… Husse var med som moraliskt stöd och jag tror faktiskt att han var nervösare än jag!  För visst kände jag mig pirrig och nervös, men det var mer som än positiv laddning än något obehagligt.

Vi var bara fyra ekipage som tävlade. Också det kändes bra. Det blir ju inte så långa väntetider då. Efter lottningen (jag fick startnummer tre) åkte vi ut till spåren - som skulle gå på Rosenholmsområdet, bland skjutande hemvärnsmän. Något fika hade jag inte tänkt på att packa ner (vilken orutinerad tävlingsförare!), men vi stod ute i solskenet och väntade på vår tur. Min träningskompis Titti var också med för att beskåda tävlingsdebuten.

Nåväl, spåret gick riktigt bra! Han stannade och nosade sig omkring några sekunder precis vid påsläppet, men sen tuffade han på. Första sträckan gick i sidvind, så han spårade flera meter från spårkärnan och jag tänkte ”måtte han ta pinnen!”. Men jag behövde inte oroa mig, för i jämnhöjd med pinnen vände han tvärt och plockade upp den. Vinklarna gick också mycket bra och resterande pinnar plockade han fint. Det var inget högt tempo, men han stannade inte och tittade sig omkring som han kan göra ibland. Vi fick dock betygsneddrag pga ”lågt tempo” av båda domarna. Men strunt samma, jag är jätte nöjd!

Budföringen och platsliggningen gick också bra. Platsliggningen var det han gjorde bästa på hela dagen. Efter ca 15 sekunder lade han ner huvudet och sen låg han helt stilla resten av tiden. Jag kände mig faktiskt helt lugn under dessa tre minuter.

Lydnaden däremot var ingen höjdare. Vi fick visserligen betyg på alla moment och det är jag nöjd med, han kunde lika gärna flippat ut på något moment… och framförgåendet kunde han knappt för en vecka sedan, om jag inte hade synretning. Men kontakten var det inte mycket med. Han gick och tittade på publiken och märkte knappt när jag vände på fria följet och linförigheten. Det var frustrerande att inte kunna göra något! Jag måste verkligen jobba för att få kontakten med honom i tävlingssituationer.

Men sammantaget är jag mycket nöjd med dagen. Vi blev uppflyttade med 248 poäng. Tänk att vi nu kan sikta in oss på lägre klass, det känns helt overkligt roligt!

Här har vi aldrig varit förut! Avslutning på en solig och lyckad debuttävling.

Alla ekipagen fick uppflyttningspoäng, roligt! Rottisen som vann gick sååå bra!!! Det ekipaget kommer vi säkert att få se mer av.

Välkommen!

Ja, nu har jag också kastat mig ut i den stora bloggvärlden! Jag som skriver heter Maria, men den här bloggen kommer till största del att handla om mitt hundliv, som jag delar tillsammans med schäferkillen Tretjak´s Falco. Men för att mina vänner, som fortfarande inte blivit hundfrälsta, ska hitta något av intresse här, kommer jag även att skriva om sådant i livet som faktiskt inte har med hund att göra :-)

Varmt välkommen!

Falco på stadspromenad, en strålande vacker marsdag 2005

Falco, en strålande vacker marsdag 2005.

RSS 2.0