Rutinerad båthund

Falco i sittbrunnen
Falco kopplar av i sitt favorithörn under en härlig segling i juli.

Efter Ystadlägret bar det av hem till Karlskrona igen. Mest för att packa om väskorna och stuva in oss i båten inför den stundande seglingssemestern. Två veckor har vi sedan tillbringat i Blekinge skärgård. Första veckan kuskade vi runt i västra skärgården och besökte bland annat Hanö, Tjärö och Tärnö. Solen har hållit oss sällskap under hela resan och de tjocka seglarställen har aldrig kommit till användning. Jag undrar om det någonsin hänt tidigare.


 Hanö är verkligen värt ett besök. Fantastisk utsikt från toppen.

Tärnö Tärnö var en ny, trevlig bekantskap.
 

Falco har verkligen blivit en rutinerad båthund vid det här laget och sköter sig helt fantastiskt bra på båten. När vi ligger i hamn så intar han snabbt sitt ”favorithörn” i sittbrunnen och där sover han eller så spanar han ut över omgivningen. Och han ger verkligen intryck av att gilla livet som matros. Flera personer i grannbåtar har kommenterat hur ”fin och lugn” han är :-) Det slickar man ju åt sig som en stolt hönsmamma. Även under gång fungerar det bra. I år har han till och med velat vara nere i ruffen när det varit för varmt i sittbrunnen. Det har aldrig hänt tidigare. Så länge vi seglar inomskärs sover han sig igenom hela seglingen. Det är bara om sjön är stampig eller riktigt gungig som han kan vara orolig. Under de här veckorna hände det bara vid ett tillfälle.


Falco sover nere i båten
Falco upptäckte att det var riktigt svalt och skönt nere i båten, till skillnad från den tryckande värmen i sittbrunnen.


Lugn är han dock bara i båten. När vi är ute och promenerar i omgivningarna är det fullt ös… Gud vad stimmig han kan vara då! Men det är klart, för en nyfiken hund som Falco är det ju otroligt spännande att få utforska nya omgivningar nästan varje dag. Eftersom det är frigående djur på de flesta öar kan vi inte ha honom lös, vilket gör det hela jobbigare. Det hade varit så skönt om vi hade kunnat låta honom rusa av sig lite energi.


Falco spanar på kor
 Falco betraktar några kor som betar på Järkö med stort intresse .


Någon träning blev det inte under de här veckorna. Jag bestämde mig innan avfärd att lämna spårgrejor och andra träningssaker hemma. Vis av erfarenhet vet jag att det ändå inte blir av ändå. Tidigare somrar har jag haft ambitionen att träna under seglingssemestern, men bara fått dåligt samvete för att jag sen inte gjort något. Kan kanske jämföras med grundskoletiden då jag packade ner läxböcker i skolväskan inför påsk- och sportlov, som sedan packades upp olästa när skolan började igen...


Falco badar
Skönt att svalka sig i den tryckande värmen! Falco testar vattentemperaturen på Tärnö. En del dagar fick han dock hålla sig på land då vissa stränder var besökta av alger.
 

I morgon börjar jag arbeta igen. Men jag har haft fem fantastiska semesterveckor, så jag känner att batterierna är laddade. Dessutom kommer vi att ha en hel del besök av vänner och familj under augusti, så sommartillvaron tar inte slut. Däremot vet jag inte hur jag ska kunna klämma in någon hundträning. Kanske kan jag övertyga någon av besökarna om hur roligt det är att vara spårläggare :-)


Ystadlägret 2006

”Favorit i repris” skulle jag nog kunna sammanfatta årets Ystadläger med. Inramningen var den samma: en strålande sol som stekte oss hela veckan. Hundarna arbetade förvånansvärt bra i den nästan 30-gradiga värmen. Själv tyckte jag att det stundvis var ganska kämpigt. Jag orkade inte följa med och titta på så många andra spår än de jag själv la ut. Men jag vill verkligen inte klaga. Solen bidrog säkert till den gemytliga och avslappnade stämningen på lägret.

 

Precis som förra året gick jag i Bengt Hanssons spårgrupp. Vi var sju förare med hund plus två stycken medföljande familjemedlemmar. Det visade sig snart vara ett härligt gäng människor och hundar. Jag fick mig en hel del goda skratt under veckan. Ena sekunden diskuterade vi träningsmetoder och i nästa andetag var det någon som skämtade hejvilt med Bengt eller delade med sig av en rolig historia. 

 

Falcos och min insats får jag nog vara nöjd med. Jag var som sagt inte så skärpt i huvudet alla gånger, så en hel del förartabbar blev det. Och Falco var (som vanligt…) rätt ojämn. Vi fokuserade spårträningen på att få honom att prioritera människospår istället för vilt. Bland annat så fick han några synretningar innan påsläpp. Han reagerade bra på de övningarna. Hoppas bara det håller i sig… Jag måste också fortsätta jobba med att få pinnarna roliga och att se till att lägga fantasifulla spår som stimulerar hans nyfikenhet i rätt riktning.

 

Vi gjorde en hel del uppletande under veckan och där såg jag riktigt positiva framsteg. Tidigare har han inte slagit på näsan nära stigen, men det gjorde han nu. Samtidigt kunde han gå ut på djupet vid nästa skick, även om han fått träff nära vid det första. Riktigt roligt att se. En lärdom från veckan är annars att jag måste tänka på att träna i rutor där det sprungit andra hundar innan. Första uppletandeövningen visade han stort intresse av de andra hundarnas vittring.


Tilda och Maria

Maria och tida tränar framåtsändande


Monica o Geisha

Monica och Geisha pustar ut efter ett lydnadspass

72080-49

Liston var en riktigt härlig hund!

Tilda

Tildas vackra huvud. En del av det i alla fall :-)

glass

Efter en lång dag i skogen åkte några av oss ner till stranden för att äta glass. Så gott!

Falcos huvud

Falco i kvällssolen

Falco i uppletandet

Falco och jag jag tränar uppletande

Dodis tunga apport

Maria, Tilda och Ingrid

Bengt och Imax

Bengt och Imax

Bengt och Ingrid i spårskogen

Bengt, Dodi och Ingrid efter ett mycket lyckat spår

Annette o Delta

Annette och Delta skojar till det på lydnadsträningen

anders på cykel

Ett bra tips är att ta med en cykel till lägret. Det gjorde Anders, och den blev flitigt använd!

ingridcut  Ingrid och Troya väntar på sin tur

Spanien

Direkt efter midsommar åkte jag och min syster Anna till Spanien för en veckas välbehövlig semester. I vanlig ordning hade det varit mycket att göra på jobbet in i det sista. Men när jag väl satt på Kastrup kunde jag pusta ut. Hela veckan i Spanien var också en riktig vitamininjektion. Ett lugnt tempo med fokus på sol, bad, god mat, kortspel och trevligt umgånge i största allmänhet. På tal om bad så var det 29 grader varmt i poolen och närmare 28 grader i havet. Helt underbart.

Livräddare 

Ett gäng spanska livräddare spanar ut över ett lugnt hav.

Strandhund

I avsaknad av Falco fick jag spana på andra hundar.

Paella

En riktigt god Paella!

Fiskar i närbild

Fiskdisken i den närmaste "supermercadon" var verkligen en fröjd för ögat! Den var flera meter lång, fylld med färska fiskar och skaldjur. Många sorter som jag inte hade en aning om vad det var för något, men gott såg det ut.

Flyget hem var något försenat, så jag landade sent på Kastrup. Därifrån begav jag mig direkt till svärmor i Helsingborg. Där väntade husse och Falco på mig. Efter en kort natts sömn och några härliga timmar tillsammans med familjen i trädgården packade jag in Falco i bilen för att köra till årets Ystadläger. Hur det har varit får jag skriva om i morgon, för nu har min "ät-och-sovklocka" talat om att det är dags att knyta till kojs. God Natt!

På återseende i morgon.


RSS 2.0